Talloze rondjes rijden door de wijk om een parkeerplek te vinden. De bewoners van de wijk Willis in Krommenie ondervinden dagelijks hoe lastig het kan zijn om een parkeerplek te vinden.
Overdag kun je overal je auto kwijt, maar ’s avonds is het soms een hele toer om een geschikte plek te vinden. Een plek ’tussen de lijntjes’, want op andere plaatsen willen de handhavers van de gemeente nog wel eens een fikse bekeuring uitdelen. Iedereen wil natuurlijk het liefst voor eigen deur parkeren, maar die wens komt voor velen al heel lang niet uit.Spreek een willekeurige bewoner aan en je hoort de bevestiging dat er te weinig parkeerplaatsen in Willis zijn. De wijkmanager en de gemeente Zaanstad vragen de bewoners enkele maanden mee te denken over locaties waar auto’s kunnen staan.

Het is een nijpend probleem, bevestigt William Schmidt (bewoner Schaatsenrijder) die net zijn auto aan het schoonmaken is. Toevallig staat zijn auto geparkeerd naast een ’loze’ plek, het is geen oversteekplaats en het is geen parkeerplaats. „Bij de bouw van de wijk is een fout gemaakt”, zegt hij, „want veel mensen met een woning met carport zetten hun auto toch op straat.” En natuurlijk is het gemiddelde autobezit de laatste jaren toegenomen, vaak vind je minimaal twee auto’s in een gezin. En door de vergrijzing willlen veel oudere bewoners toch ook liever hun auto dichterbij huis hebben staan. Tel daarbij op dat er ook veel bedrijfswagens bij de woningen staan (en in de vakantieperiode natuurlijk caravans en campers) en de wijk is vol met blik.
Volgens B. de Boer (Zonnebaars) is kentekenparkeren of vergunningparkeren mogelijk een aanzet tot de oplossing. En bedrijfsbusjes parkeren bij de bedrijven zelf en niet bij de particulieren thuis. Zijn opvatting wordt gedeeld door meer mensen in de wijk. Andere bewoners in Willis opperen ook vergunningparkeren. Een gratis of goedkope vergunning voor de eerste auto en voor elke volgend voertuig een cumulatief hoger bedrag.
Ook buurman C. Brussel ervaart de overlast. Langs de flat aan de Zonnebaars is theoretisch nog ruimte maar zeker vier mogelijke plekken worden niet benut omdat die langs de flatwoningen liggen. Op de plek langs de berging en de entree kan wel geparkeerd worden. „Maar we moeten natuurlijk niet ten koste van alles parkeren mogelijk maken, de kinderen moeten hier ook nog gewoon kunnen spelen.” Waarbij veiligheid natuurlijk niet veronachtzaamd mag worden.

Talloze oplossingen worden al geopperd op de Facebookpagina, zoals ’in De Berg’: het groene wandel- en speelterrein. Een vaker gehoorde plek is vóór De Berg. Bij de bushalte aan de Dwergmeerval worden de rijstroken gescheiden door groene bermen. De busdienst moet natuurlijk een draaicirkel houden, maar de bermen zouden benut kunnen worden als parkeerplaats.
Wie het weet mag het zeggen. Tot 1 oktober.
Foto’s: Ron Amesz
Bron:Noordhollands Dagblad
Bron:Noordhollands Dagblad
Reacties
Een reactie posten